Cum se curăță hota?

Hotele sunt o dotare de bază a oricărei bucătarii moderne. Hotele pentru aragaz, care au devenit o parte integrată a bucătăriilor, ne ajută să scăpam de probleme atunci când gătim. Hotele ne ajută să scoatem mirosul de mâncare gătită din bucătărie. Doar că, dacă nu sunt spălate la timp, ele devin ineficiente și după un timp pot ajunge în stagiul în care nu mai pot fi folosite deloc. Din cauza asta, uleiul și murdăria care se adună trebuie curățat destul de des. Acest articol a adunat cele mai bune și economice metode de a-ți spală și întreține hota.

Cum poți curăța mașină de spălat vase folosind materiale naturale? >

Organizează-ți șifonierul în 8 pași simpli >

Cum să-ți decorezi colțul de lectură >

Curățarea în mod regulat a hotei va asigura o funcționare mai eficientă și o durată de viață mai lungă. În bucătăriile care sunt frecvent utilizate, hotele ar trebui să fie curățate în fiecare lună. Frecvența curățării va depinde și de tipul de gătit. De exemplu, în bucătăriile în care prăjirea și grătarul sunt obișnuite, reziduurile de murdărie și ulei se vor acumula pe suprafața hotei mult mai repede.

Curățarea hotei este alcătuită din doi pași: curățarea suprafeței exterioare și curățarea filtrului. Curățarea suprafeței exterioare nu diferă cu nimic de curățarea suprafețelor altor produse de culoare albă. Suprafața interioară și exterioară a hotei poate fi curățată folosind substanțe chimice necorozive și o cârpă moale sau un burete. Puteți opta pentru detergenți chimici, non-abrazivi, pentru degresare a suprafețelor sau alte alternative naturale. Dacă hota ta are exteriorul din oțel inoxidabil, puteți lua în considerare și utilizarea unui produs special de curățare pentru acest material.

curata-hota.jpeg

Cum să cureți filtrul hotei?

De obicei, Hotele sunt dotate cu filtre metalice sau filtre de carbon. Dacă folosiți un filtru de carbon, se recomandă înlocuirea acestuia la fiecare 4 luni. Filtrele metalice sunt mai comune și necesită o curățare și întreținere mai atentă. Filtrul este locul în care se acumulează cel mai mult ulei și murdărie. Majoritatea persoanelor crede că, curățarea filtrului hotei este o sarcină dificilă și, prin urmare, este adesea neglijată. Cu toate acestea, poate fi realizata prin câteva metode simple și practice.

curata-filtrul-hotei.jpeg

Toate metodele descrise mai jos încep prin îndepărtarea filtrului hotei. Veți putea găsi informații specifice despre unde se află filtrului și despre cum să îl îndepărtați, consultând manualul de utilizare al aparatului. Scoaterea filtrului așa cum se specifică în instrucțiuni vă va permite să accesați cu ușurință petele de grăsime și murdăria. În acest articol am adunat câteva metode practice de curățare pe care le veți putea folosi doar după ce ați îndepărtat filtrul:

1. In mașina de spălat vase

Filtrele metalice pot fi curățate cu ușurință în mașina de spălat vase. Această metodă, care este adesea preferată datorită vitezei și practicității ei, este eficientă, în mod special, pentru murdăria și petele care nu sunt foarte dense. Cu toate acestea, fiind expuse la apă fierbinte pentru perioade lungi de timp în interiorul mașinii de spălat vase, filtrele se pot uza și își pot pierde treptat din funcționalitate.

filtre-metalice-hota.jpeg

2. Puterea detergenţilor

Dacă filtrele au pete de ulei greu de îndepărtat, acestea pot fi curățate cu produse speciale pentru îndepărtarea uleiului, fabricate de diferite companii. Pentru această metodă, pulverizați agentul de îndepărtare a uleiului pe toată suprafața filtrului. După ce ați așteptat aproximativ 5 minute să se dizolve uleiul și murdăria, va trebui să periați filtrul cu o perie rigidă. În cele din urmă, folosiți săpun de vase, un burete și apă pentru a înmuia filtrul, după care clătiți substanțele chimice. Dacă sunteți interesat să utilizați această metodă pentru a curăța filtrul, vă recomandăm să aruncați o privire asupra substanțelor de îndepărtare a uleiului.

detergent-hota.jpeg

3. Efectul oțetului alb

Primul pas al acestei metode este să fierbi puțină apă într-o oală suficient de mare pentru a putea baga și filtrul. Apoi, adaugă un pahar de oțet alb în apa fierbinte. După ce apa a fiert, adaugă cu grijă o cană de bicarbonat de sodiu și apoi scufundă filtrul în oală. După ce ai înmuiat filtrul în apa cu oțet timp de 10 minute, trebuie să perii filtrul cu o perie rigidă. Aceasta este o metodă excelentă, care nu necesită achiziționarea unor produse de curățare de profesionale și va face filtrul hotei să arate ca nou!

efectul-otetului.jpeg

4. Detergent natural

Găseste o oală destul de mare în care să încapă filtrul. Umple oala cu apă și pune-o la fiert. Apoi, adaugă cu grijă o cană de bicarbonat de sodiu. Iți recomand să adaugi bicarbonatul cu mare atenție, deoarece bicarbonatul de sodiu este efervescent și cu siguranță vă face spumă. Când ești sigur că bicarbonatul de sodiu s-a dizolvat complet, pune filtrul în oala și lăsă-l la înmuiat 10 minute. Dacă filtrul este foarte murdar, atunci poți aștepta chiar și 20 de minute. După ce ai îndepărtat filtrul din apă, curăța-l de mai multe ori cu apă și cu un burete. Această metodă este într-adevăr practică și nu necesită utilizarea unor substanțe chimice - doar bicarbonat de sodiu și apă.

bicarbonat-de-sodiu.jpeg

5. Curățare cu apă minerală

La fel ca metodele de mai sus, această metodă începe cu fierberea apei într-o oală suficient de mare, în care să încapă filtrul. Adaugă 2 sticle de apă minerală când apa din oală începe să fiarbă. Apoi, pune filtrul în amestec și lăsă-l să stea timp de 10 minute. Pe durata procesului, pe măsură ce apa fierbe, vei începe să vezi uleiul și murdăria care se separă de filtru. Vei observa o că apa își schimbă culoarea, asta te vă ajuta să îți dai seama cât de murdar era filtrul! În cele din urmă, poți scoate filtrul din apă și îl poți freca cu o perie rigidă, după care trebuie să îl clătesti cu apă rece.

idei-curatenie.jpeg

Dacă uleiul și murdăria care s-au adunat pe filtrul hotei sunt deosebit de dense, puteți înmuia acele zone în ulei de măsline înainte de a începe să îl curățati. Aveți grijă să nu stropiți cu apă nicio componentă electronică a hotei atunci când o curățați. Ar trebui să clătiți întotdeauna fiecare piesă una câte una, asigurându-te că nu rămâne detergent neclătit. Când pui filtrul înapoi, ar trebui să te asiguri că este complet uscat.

spala-hota.jpeg
Folosirea unei palete de culori când decorezi

Folosirea unei palete de culori când decorezi

Dacă nu îți dorești o nuntă obișnuită, aici poți găsi 10 idei pentru a crea niște momente de neuitat

Dacă nu îți dorești o nuntă obișnuită, aici poți găsi 10 idei pentru a crea niște momente de neuitat