Cum să cureți bijuteriile singur
Indiferent de materialul din care sunt făcute, aur, argint sau tinichea, toate bijuteriile se murdăresc sau oxidează. Drept urmare își pot pierde din strălucire și pot chiar provoca anumite reacții alergice. Metodele folosite pentru a reda strălucirea bijuteriilor diferă în funcție de materialul din care acestea sunt făcute. În acest articol am pregătit un ghid despre cum să readuci strălucirea originală a bijuteriilor tale.
Bijuterii din aur
Bijuteriile din aur nu se înnegresc așa des precum cele din argint sau tinichea, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să ai grijă de ele. Cel mai des se întâmplă ca bijuteriile din aur să își piardă din strălucire. Vestea bună este că nu ai nevoie de produse sau materiale de curățenie scumpe pentru a scăpa de această situație, ci doar de metoda potrivită.
Metoda 1: Pentru a reda strălucirea originală a lanțurilor, brățărilor sau inelelor de aur, trebuie să le cureți de praf, depuneri de săpun și murdărie acumulate în timp. Pentru asta pune detergent lichid de vase într-un bol cu apă caldă (apa minerală poate avea un efect mai bun) și amestecă bine. Pune bijuteriile în bolul cu apă caldă și lasă-le timp de 25-30 minute. Detergentul va înmuia murdăria de pe bijuterii. După 25-30 minute perie bijuteriile cu ajutorul unei periuțe de dinți. După ce ai terminat de curățat bijuteriile, clătește-le cu apă caldă și lasă-le să se usuce.
Metoda 2: Metoda a doua este 100% naturală, aceasta te va ajuta să îndepărtezi uleiul și murdăria care se depun pe bijuterii. Un container suficient de mare în care să încapă bijuteriile pe care vrei să le speli, coaja de la un ou alb, coaja de la câțiva căței de usturoi, o bucată mică de cartof, puțină sare, oțet și apă sunt materialele esențiale de care ai nevoie. Ține bijuteriile în amestecul respectiv timp de 25-30 min după care le poți curăța cu o periuță de dinți, ca și în metoda 1. După ce ai terminat, clătește bijuteriile cu apă caldă și lasă-le să se usuce.
Bijuterii din argint
Este posibil să fi fost momente în care să nu poți purta anumite bijuterii din argint din cauză că acestea s-au înnegrit. A sosit timpul să scoți inelele de argint din cutia cu bijuterii și să le redai aspectul original.
Metoda 1: Îți recomandăm să încerci această metodă care dă rezultate într-un timp foarte scurt. Pentru asta ai nevoie doar de câteva materiale simple. Un bol în care să încapă bijuteriile, folie de aluminiu, apă fiartă, o lingură de bicarbonat de sodiu (pentru fiecare pahar cu apă), o cârpă uscată și un clește de bucătărie. Așează aluminiu în bol cu partea strălucitoare în sus, pune bicarbonatul de sodiu și toarnă apă fiartă peste. Amestecă puțin și pune bijuteriile înăuntru. Lasă bijuteriile înăuntru timp de 2-5 minute, iar dacă negreala persistă le poți lasă 10 minute. Folosește un clește de bucătărie pentru a lua bijuteriile din bol și clătește-le cu apă rece. După ce acestea s-au uscat, așteaptă-te la un rezultat perfect!
Metoda 2: Dacă vrei o metodă mai simplă, această metodă este pentru tine! Amestecă bine jumătate de pahar de oțet cu două linguri de bicarbonat de sodiu. Lasă bijuteriile în această soluție timp de 2-3 ore, după care clătește-le cu apă rece!
Bijuterii din tinichea
Comparativ cu bijuteriile din aur și argint, bijuteriile din tinichea sunt mai sensibile la mediu înconjurător. De aceea este necesar să le cureți mai des. Folosind una din următoarele metode poți extinde durata de viață a bijuteriilor tale.
Metoda 1: Acidul citric prezent în lămâie este perfect pentru îndepărtarea stratului care se depune pe bijuterii și cauzează înnegrirea acestora. Pentru a curăța bijuteriile folosește o lămâie tăiată în două sau aplică suc de lămâie amestecat cu bicarbonat de sodiu.
Metoda 2: Un alt material folosit pentru curățarea bijuteriilor din tinichea este pasta de dinți. Cu o periuță de dinți și cu puțină pastă de dinți poți îndepărta chiar și cele mai încăpățânate pete de murdărie. Este foarte important să usuci acest tip de bijuterii foarte bine deoarece există riscul ca acestea să ruginească dacă rămân umede. Poți să elimini riscul acesta dacă folosești un uscător de păr.
Sursă vizuală: Canva